Zdrowe produkty żywnościowe:
• surowe warzywa, owoce, skiełkowane ziarna zbóż i nasion,
• węglowodany bez dodatku rafinowanego cukru (np. owoce), pieczywo z pełnego ziarna, ziarna zbóż, ryż i warzywa,
• żywność ekologiczna uprawiana bez stosowania nawozów sztucznych i pestycydów,
• dobre białka roślinne, czyli komosa ryżowa, kiełki, rośliny strączkowe, zboża,
• zdrowe tłuszcze - orzechy, nasiona, avocado, nasiona lnu, słonecznika, pestki dyni, wodorosty, ryby, oleje roślinne tłoczone na zimno,
• żywność nieprzetworzona bez dodatku chemikaliów.
Niezdrowa żywność:
• zbyt długo gotowane warzywa,
• węglowodany proste - czekolada, ciastka, herbatniki, słodycze, produkty z dodatkiem białej maki i rafinowanego cukru,
• ciężkostrawne białka - tłuste czerwone mięso, tłusta wieprzowina, krowie mleko, produkty mleczne, masło, margaryna, ser,
• rafinowana żywność - cukier, biała mąka,
• potrawy paczkowane.
Komentarze
Prześlij komentarz