Wyszukiwarka witryny


Zaparcia


Jak przyśpieszyć przemianę materii?

Produkty niewskazane przy zaparciach:
biała mąka i jej przetwory (chleb, ciastka, biały makaron), biały ryż,
groch, fasola, bób, kapusta, kalafiory, świeże ogórki,
czekolada, chałwa, kawa, kakao, mocna herbata.

Pokarmy bogate w błonnik przyśpieszający trawienie:
otręby pszenne (ponad 40 g/100g produktu),
siemię lniane (28g/100g),
nasiona fasoli (15,7g/100g),
jabłka suszone (10,3g/100g),
kasza gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, płatki jęczmienne, owsiane i kukurydziane, chrupki kukurydziane,
muesli z owocami suszonymi,
orzeszki ziemne,
chleb żytni, razowy, graham,
brukselka,
maliny, porzeczki,
reszta warzyw i owoców zawiera poniżej 5g/100g.

Produkty wskazane:
produkty z mąki razowej, żytniej, graham, z otrębami, kasze, ryż brązowy,
owoce, szczególnie z drobnymi pestkami (agrest, winogrona, poziomki, truskawki), owoce suszone, przeciery, musy, niskosłodzone dżemy,
warzywa,
cukierki owocowe, cukier, miód w ograniczonych ilościach,
przyprawy: zielenina, cynamon, pestki słonecznika i dyni,
napoje: gazowane, kompoty, soki, nektary owocowe, napary owocowe.

Źródło:
Ryżko J. Biegunki i zaparcia. Warszawa 2009.

1 komentarz:

Mark pisze...

zaparcia mają różne przyczyny, produkty zawierające błonnik nie zawsze załatwiają sprawę; w zależności od przyczyn skuteczne moga się okazac różne recepty; oto znane mi recepty: (1)rumianek, (2)kawa, (3)po kolacji wsypać do kubka 20 gramów mielonego czarnego pieprzu, zalać ciepłą wodą i wypić, zabieg powtórzyć po kilku miesiącach