Wyszukiwarka witryny


Olej z krokosza bawierskiego

Olej z krokosza ( Krokosz bawierski - Carthamus Tinctorius; Olej z krokosza - Oleum Carthami, ang. Safflower Oil) – nazywany również saflorowym, jest bogaty w witaminy E i A oraz kwas linolowy i olejowy. Szczególnie polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej oraz skłonnej do stanów zapalnych. Kwiatostany krokosza mają zastosowanie jako źródło barwników czerwonego i pomarańczowego, używanych do wyrobu szminek, różu i innych. Żadne źródła naukowe nie podają informacji potwierdzających, iż olej ten jest tzw. "bio depilatorem", który zapobiega porostowi włosów lub likwiduje zbędne owłosienie. Jest to informacja spotykana jedynie na aukcjach internetowych, które są wątpliwym źródłem tak "fantastycznych" informacji (jako podstawę swojej teorii podają tzw. "pewne źródła" ;)). Znana firma Oleofarm, która ma w swojej ofercie tenże olej, również nie podaje takich informacji, z kolei sprzedawcy na aukcjach internetowych wykorzystują tą plotkę, aby zwiększyć sprzedaż...i im się niestety udaje...Pozostaje tylko mieć nadzieję, że autosugestia uczyni cuda ;)

Bibliografia:
1. Lamer-Zarawska E. Kosmetyki naturalne. Przewodnik dla zielarzy, farmaceutów i zakładów kosmetycznych. Wrocław 1994.
2. Faber S. Kosmetyka. Moje hobby. Warszawa 1993.



Original book source: Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885, Gera, Germany. Licencja: public domain.




1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Sprzedawcy z Allegro wykorzystują plotkę, żeby windować ceny :) A ludzie nie wiedzą, że taki olej, który dodaje się do sałatek to ten sam, który sprzedaje się jako "depilator". Ja osobobiście sprawdziłam i przyznam, że naprawdę działa - ale tylko na włosy wyrwane z cebulką. Odrastają słabsze i jaśniejsze. Także jest to prawda, trzeba tylko wiedzieć jak stosować :)