Wyszukiwarka witryny


Najcenniejsze oleje roślinne - sposoby na odżywianie i pielęgnację skóry


Olej arganowy
(Argania spinosa) – bogaty w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedni do pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej, ale również wskazany przy cerze suchej, wrażliwej i alergicznej. Olej ma właściwości wygładzające, antyseptyczne i ochronne.

Olej z owoców avocado (Persea Americana) – dobrze wchłaniany olej, wytłaczany z suchego miąższu owoców avocado. Przenika wgląb skóry, czyni ją gładką i elastyczną, zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B, D i E oraz lecytynę. Przechowywany w chłodzie ma bardzo długą trwałość. Ma naturalny faktor ochronny przed promieniami słonecznymi 3-4.

Olej z czarnuszki siewnej/z kminku czarnego (Nigella Sativa) – zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas olejowy, kwas alfa-linolenowy, olejek eteryczny, witaminę E. Polecany przy leczeniu alergii, zapaleń skórnych, trądziku i grzybic, hamuje rozwój zapaleń.

Olej z pestek/nasion dyni (Cucurbita Pepo) – zawiera kwas linolowy i olejowy, witaminy: A, C i D, bogaty w beta-karoten, potas, selen i cynk, kwas palmitynowy. Odpowiedni dla skóry dojrzałej, wymagającej, wygładza zmarszczki, jest również stosowany przeciwko rozstępom oraz jako maseczka do włosów.

Olej z dzikiej róży (Rosa Canina) – jest olejem schnącym, mimo to jest polecany dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej oraz ze skłonnością do pękających naczynek, pomaga przy leczeniu trądziku, łuszczyc. Wygładza zmarszczki oraz małe blizny, łagodzi podrażnienia, ma działanie przeciwzapalne, ochronne i regenerujące dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego, witaminy A. Dzika róża jest bogata w witaminę C, karotenoidy, flawonoidy, garbniki i witaminy z grypu B. Trudno dostać nierafinowany olej z dzikiej róży, ze względu na krótki termin przydatności oleju (ok. 8-10 tygodni). Najcenniejszy olej z dzikiej róży (Rosa Mosqueta) pochodzi z Chile.

Olej z jojoby (Simondsia Chinensis/Buxus Chinensis)- pozyskiwany z nasion amerykańskiej rośliny stepowej, służącej od stuleci Indianom jako środek leczniczy; nie jest to tłusty olej, lecz płynny wosk (przechowywany w chłodzie tężeje), ma przyjemny zapach, nie jełczeje, nie jest lepki, posiada dużo witamin, nadaje skórze miękkość i elastyczność, reguluje wydzielanie sebum, doskonale nadaje się do pielęgnacji nie tylko skóry tłustej i trądzikowej, ale również normalnej i suchej. Zawiera skwalen (składnik naturalnego płaszcza tłuszczowego skóry), palmitynami cetylu, który działa natłuszczająco i odżywczo oraz witaminę F. Zapobiega pojawianiu się rozstępów, dodany do innego oleju przedłuża jego trwałość.

Olej kokosowy (Cocos Nucifera) – używany przy bardzo suchej cerze, świetny jako maseczka dla włosów suchych i zniszczonych. Przy aplikacji czystego oleju na twarz może powodować podrażnienia, wskazane jest przeprowadzenie próby uczuleniowej.

Olej z krokosza (Carthamus Tinctorius) – nazywany również saflorowym, bogaty w witaminy E i A oraz kwas linolowy. Szczególnie polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej oraz skłonnej do stanów zapalnych. Źródła naukowe nie podają informacji jakoby olej ten wykazywał działanie likwidujące zbędne owłosienie.

Olej z matłosza/shea butter (Butyrospermum Parkii) - tłuszcz roślinny otrzymywany z jąder owoców afrykańskiego drzewa orzechowego; składa się w 70% z pewnego rodzaju żywicy, jest dość trwały; pełni rolę stabilizatora w kremach, spełniając jednocześnie zadania ochronne, pielęgnacyjne i kojące. Zawiera naturalną alantoinę, witaminy A i E. Jest pomocny przy dermatozach, trądziku, łuszczycach, nadaje skórze jedwabistą gładkość, polecany do pielęgnacji łamliwych włosów.

Olej migdałowy (Prunus Dulcis) - wytłaczany ze słodkich migdałów, bezwonny i bez smaku; działa łagodząco i pielęgnująco na każdy typ cery; jest dość trwały. Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dziecka. Znajdziesz go w dostępnych w Polsce kosmetykach naturalnych dla dzieci firmy Hipp.

Olej z nasion moreli (Prunus Armeniaca) - tłoczony z pestek moreli, wartościowy olej, podobny do migdałowego, polecany do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, mieszanej, szorstkiej i popękanej. Doskonale nawilża skórę, jest ceniony w pielęgnacji skóry dziecka.

Olej z ogórecznika lekarskiego (Borago Officinalis, Oleum Boraginis) – zawiera wartościowy kwas gammalinolenowy, flawonoidy, garbniki, śluz, kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy), sole mineralne (m.in. krzemionkę), witaminę C, magnez, potas, alantoinę. Stosowany do skóry suchej, wrażliwej, popękanej i łuszczącej się. Doskonale odżywia, nawilża i regeneruje. Po otwarciu należy go przeczowywać ok. 10-12 tygodni.

Olej z oliwek (Olea Europaea) - zawiera liczne istotne dla organizmu kwasy tłuszczowe, polecany dla skóry suchej, źle ukrwionej. Stosowany jako maseczka do włosów oraz jako środek do pielęgnacji paznokci. Ma długi okres przechowywania, około 9-10 miesięcy.

Olej z orzechów laskowych (Corylus Avellana) – olej bogaty w witaminy, kwas olejowy i linolowy, składniki mineralne i białko. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej, zmęczonej. Wykazuje działania odżywiające i tonizujące, jest bazą w renomowanych kompozycjach olejkowych firm Clarins i Decleor.

Olej z orzechów makademii (Macadamia Integrifolia) - bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne. Odpowiedni dla skóry suchej i wrażliwej, szybko się wchłania, widocznie poprawia wygląd skóry, regeneruje i odżywia.

Olej rycynowy (Ricinus Communis - Castor Oil) – olej z nasion tropikalnego krzewu wilczomlecza, rozpuszczalny w alkoholu; stosowany do pielęgnacji rzęs, brwi i suchych, rozszczepiających się włosów, jak również do wytwarzania pomadek do ust. Lekko przyciemnia włosy.

Olej ryżowy (Oryza sativa) – olej roślinny o wysokiej zawartości witaminy E, dzięki której jest bardzo trwały i dobrze tolerowany przez skórę. Stanowi naturalną niewielką ochronę przeciwsłoneczną.

Olej sezamowy (Sesamum Indicum) - wartościowy olej, wytłaczany z nasion sezamowych, korzystnie wpływający na skórę suchą, źle ukrwioną, wrażliwą. Reguluje pracę gruczołów łojowych, nie jest polecany dla skóry problematycznej. Główny składnik oliwki dla dzieci firmy Hipp.

Olej słonecznikowy (Helianthus Annuus) - nadzwyczaj bogaty w lecytynę i witaminy. Zalecany dla skóry tłustej i mieszanej, stanowi niewielką ochronę przed szkodliwym działaniem słońca. Znajdziesz go w kosmetykach naturalnych firmy Babydream dostępnych w sieci Rossmann.

Olej sojowy (Glycine Soja) - olej uzyskiwany z nasion soi, zawiera duże ilości lecytyny i witaminy E, nadaje się, więc do wytwarzania kremów i olejków kąpielowych. Polecany głównie dla cery tłustej, mieszanej i zanieczyszczonej, bardzo dobrze się wchłania. Często spotykany jako baza w naturalnych kosmetykach.

Olej z wiesiołka (Oenothera Biennis) - olej z nasion wiesiołka zawiera szczególnie dużo ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych; przeciwdziała zmęczeniu i starzeniu się skóry. Reguluje wilgotność, pracę gruczołów łojowych, poprawia elastyczność skóry. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej, przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek.

Olej z pestek winogron (Vitis Vinifera) - olej wytłaczany z nasion winogron, o wysokiej zawartości ważnych dla organizmu kwasów linolowych. Polecany do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i zanieczyszczonej. Ma działanie tonizujące, przeciwdziała powstawaniu zaskórników, szybko się wchłania.



4 komentarze:

Kosmetyki naturalne pisze...

Bardzo interesujące zestawienie. Wszystko w jednym miejscu - to mi się podoba!

Anonimowy pisze...

stosuję olejek kokosowy,zmieszany z migdałowym, z oliwką z oliwek, z winogronowym na skórę, a na włosy olej kokosowy, wspaniale mi chroni włosy, sa p[uszyste i błyszczące jak lustro.
Ważne, by całkiem odstawić wszelkie kremy, balsamy chemiczne, a zastąpić wszystko olejami, zmywam makijaż także olejem, mam wspaniałą skórę.
Jako balsam, odżywka na noc, kremy do twarzy, na usta, rece, nie potrzebuję kupowac zestawu chemii, efekty sa o wiele lepsze, niż nawet drogich kosmetyków chemicznych.
Po kąpieli, żadnej parafiny, chemii, nawet mydła mam delikatne. Nie wierzcie w napompowane reklamy, najlepsze mamy w naturze, bardzo głęboko wnikają w skórę, nie trzeba żadnych nośników. Pozdrawiam i otwórzcie oczy:)

jedzcie też surowe warzywa, odgrzybiajcie krew ziołami i zero cukru, mąki pszennej, to ważne, nie jem mięsa,szkoda mi zwierząt za to dużo orzechów.

Anonimowy pisze...

Konkretny i kompletny wpis. Na tej stronie pisze też, że olej z wiesiołka stosuje się również jako środki lecznicze.

Sklep z kosmetykami naturalnymi pisze...

Ja polecam w szczególnościmasło shea, które samo w sobie świetnie natłuszcza i nawilża, w lecie doskonale radzi sobie z poparzeniami słonecznymi, a do tego ma przyjemny zapach.